De onderzoeksplicht energiebesparing is een verplichting voor grote ondernemingen om eens in de vier jaar onderzoek te doen naar energiebesparende maatregelen en de uitkomsten daarvan te rapporteren aan de overheid. Deze regeling maakt deel uit van de bredere energiebesparingsplicht, waarbij bedrijven en instellingen verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te nemen.
De onderzoeksplicht energiebesparing geldt voor bedrijven die jaarlijks meer dan 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m³ aardgas verbruiken. Daarnaast kunnen bedrijven die een milieubelastende activiteit uitvoeren ook onderzoeksplichtig zijn, zelfs als ze deze verbruiksgrens niet halen. Dit komt doordat het Rijk voor bepaalde sectoren specifieke milieueisen heeft vastgesteld.
Als jouw organisatie niet aan deze eisen voldoet, kan het zijn dat je in plaats daarvan moet voldoen aan de informatieplicht energiebesparing of de EED-auditplicht.
Belangrijk is dat de onderzoeksplicht alleen geldt voor maatregelen die specifiek te maken hebben met de activiteiten van het bedrijf, zoals efficiënte elektrische aandrijvingen. Voor maatregelen die betrekking hebben op het gebouw zelf, zoals isolatie, geldt altijd de informatieplicht energiebesparing.
Na akkoord op de offerte, plannen we samen een afspraak om de locatie(s) te bezoeken voor een onderzoek. Eén van onze ervaren energieadviseurs komt langs om een onderzoek op locatie te doen.
Na het bezoek stellen wij het onderzoeksrapport op.
We dienen het onderzoeksrapport namens jou in bij het RVO. We zorgen ervoor dat het rapport voldoet aan alle richtlijnen van het RVO.
Voor de onderzoeksplicht moet een rapport worden opgesteld met verschillende onderdelen. Hierin breng je alle productieprocessen en installaties van je organisatie in kaart, samen met het bijbehorende energieverbruik. Vervolgens voer je een analyse uit om kosteneffectieve energiebesparende maatregelen en CO2-reducerende maatregelen te identificeren.
Voor maatregelen met een terugverdientijd van maximaal 5 jaar maak je een uitvoeringsplan. Daarnaast moet je ook rapporteren welke energiebesparende maatregelen al eerder zijn uitgevoerd.
De RVO biedt sjablonen aan die je kunt gebruiken voor het opstellen van het rapport. Het rapport dien je in via het e-loket van de RVO. Let erop dat je een eHerkenningsmiddel niveau 2+ of hoger nodig hebt om in te loggen. Zorg ervoor dat je dit op tijd regelt!
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.